вторник, 9 август 2011 г.

Турска пица с кайма



Необходими продукти за 3 броя:

за тестото:
300 г. брашно
2 с. л. размекнато масло
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
2 с. л. прясно мляко
1/2 ч. л. сол
щипка захар
1 яйце и по желание 1 жълтък за намазване
топла вода за получаване на меко тесто

за плънката:
250 г. агнешка кайма (аз сложих кайма смес)
1 средна глава лук
1/2 връзка пресен магданоз
сол, черен пипер

Приготвяне:

Маята се разтваря заедно със захарта и прясното мляко в чаша. В купа се изсипва брашното, в него се прави кладенче и вътре се слагат маята, маслото, яйцата и солта. Замесва се меко тесто (ако е необходимо си добавете малко топла вода или мляко), което се оставя да втаса. След като е готово се прехвърля върху набрашнен плот и се разделя на равни части, които с ръце се сплескват и се оформят елипсовидно. Дебелината на тестото трябва да е около половин см. Подреждаме в намазнена тавичка.

Плънката се приготвя по обичайния начин - в малко мазнина леко се запържва лука, добавя се каймата, посолява се и всичко се запържва докато се изпари водата. Направи ми впечатление, че за доста от рецептите се използва маргарин, включително и като мазнина за пържене. Аз не обичам да готвя с маргарин, затова сложих малко олио. Когато каймата е готова, се добавят черния пипер и ситно накълцания магданоз, всичко се разбърква и се сваля от котлона.

Плънката се оставя леко да се охлади, след което се разпределя в средната част на тестените платки. Краищата на всяка се подвиват навътре така, че да се получи борд на елипсата и плънката да остане в средата и се оставя отново леко да втаса. Накрая краищата се намазват с разбит жълтък и пиците се мятат в средно силна фурна (аз пекох на 200 градуса) на средна скара, докато се зачервят. Когато се извадят, се намазват по края с разтопено масло и се сервират топлички.

За разкош може да поръсите с малко настърган кашкавал.

Рецептата е по идея от книжката "Turkish Cookery"


9 коментара:

  1. Прекрасно пиде, Марийче!:-)) Яла съм подобно като наименование в Турция, но твоето е с много плънка и изглежда толкова апетитно.:-)) Поздравления!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,свекито живее в Бурса и ми е на гости,и много се израдва,като и показах пидето!В Бурса са по 2 лири.Каза,специално да ти предам нейните комплименти,за точната рецепта и чудесното изпълнение!
    Поздрави и прегръдки и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, страхотно пиде!Много вкусно изглежда:).

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, страшно вкусно изглежда :)
    Ще чакам с нетърпение да се "гмурнеш" дълбоко
    в турската кухня!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Хей Марийче, радвам се, че се завърна!
    Завърна се и то как!!!!:)
    Опитвала съм пиде в Турция и знам, че е уникално на вкус! А ти си се справила перфектно!
    Браво!!!!!

    Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария изглежда много вкусно! Не съм опитвала, но трябва да се пробва :) Ако откриеш в твоята книжка и рецепта за леща по турски (не знам дали така се казва) ще се радвам да я споделиш! Това е едно от малкото неща, които съм хапвала от този тип кухня, но имам незабравимо впечатление! Хубава и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, толкова много ме зарадвахте! Благодаря ви от сърце!

    Мони, и на мен 250 грама кайма за 6 порции ми се сториха малко, затова същото количество го разпределих в 3 - какво пък, нека да има ;)
    Благодаря ти, радвам се, че ти харесва пицата!

    Катерина, не знам какво да кажа, за мен това е страхотен комплимент!
    Сърдечно благодаря и на теб, и на свекърва ти за високата оценка, наистина съм много поласкана! Аз самата никога не съм ходила в Турция и не знам как трябва да "звучи" истинското пиде, но половинката го е опитвал и според него съм се справила доста успешно. Мисля, обаче, че моето стана малко по-пухкаво, май не успях да го разстеля достатъчно тънко. Следващият път ще пробвам с точилката, може би ще се получи по-добре.

    Аелис, благодаря! Беше вкусно, всичко се изяде :)

    Дани, благодаря ти за одобрението!
    Наистина смятам да се гмурна, но в момента тайните на една друга кухня ме човъркат... Но с удоволствие ще споделя и други рецепти от тази книга, когато имам възможност да приготвя нещичко, ще се учудите колко интересни и различни неща има, макар че, признавам, не всичко е по мой вкус.

    Леви, благодаря ти много за милите думи! И аз се радвам, че се върнах, макар че още не мога да се превключа след толкова дълго отсъствие от дома :) Щастлива съм да ви "видя" отново и се радвам много, че ми идвате на гости и ме подкрепяте!

    Габи, благодаря ти, ще бъда много щастлива, ако ви допадне това ястие!
    Рецепти за леща открих няколко, включително и леща с ориз и някаква сватбена супа с леща. Ако опишеш горе-долу какво представлява това, което ти си опитвала, веднага ще ти изпратя рецептата.

    Прегръщам ви всички и ви желая много хубав ден и много настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, чудничко е това пиде. :)) Страхотно! Само като го гледам и..., грехота е, че още не съм го опитвала. Рецептата веднага я добавям най-отпред в to-do листа.

    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Таня, ще се радвам много, ако пробваш рецептата и споделиш резултата!

    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване